2010. augusztus 31., kedd

Mary Poppins bőrében...2.nap

Okulva a tegnapi nap szörnyűségéből, mikoris mindenki desszert nélkül maradt, első dolgom volt, hogy megelőzzem a tragédia ismétlődését. Különös tekintettel arra, hogy holnap jeles nap lesz (nagyobbjaink iskolába indulnak, kisebbjeink velem fognak kemény munkába), elkészítettem a szeptember 1-re való hangolódás süteményét. Mary Poppins egyszerűen dzsemes pitének írja, de a miénk ettől sokkal több!
Ráadásul elolvasva a tészta receptjét, elhatároztam, hogy nem kockáztatok. Van nekem egy csodapite receptem, hosszas próbálkozások után maradtam ennél, nem adnám semmi pénzért.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
30 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás a tésztába, 1 a simogatáshoz
fél citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl

Először a lisztet dolgozom össze a vajjal, majd szépen sorban hozzáadom a többi dolgot is.
Kicsit lágyabb tészta, mint a többi, de 1 óra hűtés után elég jól lehet vele dolgozni. Kétfelé vettem, 1/3 -2/3 arányban. Az alja a nagyobb darabból készült, a teteje a kisebbikből.
A poént nem bírtam kihagyni, kezdődik a 2010/2011-es tanév.

Nálatok van valamiféle hagyomány, iskolakezdési hóbórt, kényszer, vagy valami, amiről úgy érzed, hogy ha nem készíted el, akkor egyszerűen nem kel fel holnap a nap?



A nagyobb gyerekeim egyszerűen nem bírták a tepsiben nézni, gyorsan felkockáztuk.


És el ne feledjem, az ebéd pásztorpecsenye volt.

Hozzávalók:

1 kg marha darálthús
2 kg héjában főtt krumpli
1 liter húsleves
zsír, só, fűszerek

Ez tulajdonképpen a rakott krumpli egyik változata. A maradék bélszínt kellene megdarálni hozzá, de kéremszépen hol marad nálunk bélszín? Marha gulyáshúst daráltam le, fűszereztem, megdinszteltem a reggeliről félretett sült bacon zsírjában. Közben megfőtt héjában a krumpli. Felkarikáztam, sorba tettem a tepsiben, ráborítottam a húst. Mary Poppins sárgarépával tálalja, én sárgarépa helyett cukkinit használtam, mivel egy 5 kg-os példánnyal ajándékozott meg egy barátnőm.

Nem külön tálaltam, hanem összesütöttem a húsos krumplival, válogatósabb gyerekeimnek fel sem tűnt, hogy zöldség is van a tányérukon.
Csilis sajtot olvasztottam a tetejére, ez magánakció, Mary Poppins nem tett rá semmit.  
Bibibiiii, a miénk finomabb!
:)

5 megjegyzés:

  1. Virág!Hogy kerül a receptekhez Mary Poppins? Van receptkönyve?Komolyan érdekel!
    Ezt kérdezted:"Nálatok van valamiféle hagyomány, iskolakezdési hóbórt, kényszer, vagy valami, amiről úgy érzed, hogy ha nem készíted el, akkor egyszerűen nem kel fel holnap a nap?"
    Egyféle volt: az,hogy legyenek bekötve a könyvek,füzetek és minden meglegyen ,aminek a sulikezdéshez meg kellett lennie.Persze enni is kaptak,de semmi extra.Na,ilyen egy átlaganya,mint én, te gőzöm sincs,hogy milyen energiával csinálod ezt a sok finomságot.Komolyan!
    Más: szívemhez nagyon közel áll a fejléced.:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Mammka! Bizony, mary Poppins, a konyhatündér címmel jelent meg egy szakácskönyv. Egy komplett heti menü olvasható benen, történetekkel fűszerezve.
    A fejlécet Eszter készítette nekem :)
    www.mydesignblogforyou.blogspot.com
    A dícséret őt illeti! :)))

    VálaszTörlés
  3. Virág, kár hogy nem laksz a közelünkben. Én sajnos naaagyon nem szeretek főzni, de enni annál inkább...

    VálaszTörlés
  4. :)
    Szívesen laknék a közeletekben, de annyira jó itt, ahol vagyok! :))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Virág,hogy megírtad!!!!Holnap muszáj lesz beszereznem!

    VálaszTörlés